Anglickojazyčná zpravodajská stanice CNN International nebude od 31. prosince v Rusku dostupná. Majitel televize, společnost Turner Broadcasting System, o tom již informoval ruské kabelové a satelitní operátory, uvedla agentura Tass. Odchod z ruského trhu následně americká společnost potvrdila a uvedla, že své působení v Rusku posuzuje ve "světle posledních změn ruského zákona o médiích".

"Doufáme, že ve správný čas na (ruský) trh opět vstoupíme," citoval portál amerického listu USA Today prohlášení společnosti Turner Broadcasting System. To dále uvádí, že moskevské zpravodajské kanceláře CNN se změna nedotkne.

Činnost médií se snaží Moskva kontrolovat. V zemi byl například nově schválen zákon, který výrazně omezuje možnost zahraniční majetkové účasti v ruských médiích. Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2016. Zahraničním investorům je poskytnuta roční lhůta na to, aby velikost svých podílů upravili podle nových předpisů.

Omezující opatření se dotkne řady předních nezávislých médií, jako jsou Vedomosti, The Moscow Times, ruská verze časopisu Forbes nebo rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Podle kritiků jde o další krok Kremlu ve snaze omezit svobodu slova. Obhájci právního předpisu naopak tvrdí, že to bylo nutné vzhledem k "informační válce", kterou kvůli ukrajinské krizi vede Západ vůči Rusku.