Americké akciové trhy začaly páteční obchodování výrazným poklesem a během dopoledne jejich hlavní indexy ztrácely až dvě procenta. Akcie reagovaly na zprávu o propadu amerického trhu práce do stagnace.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index propadal o 1,5 procenta a byl na zhruba 11.317 bodech. Širší index Standard & Poor's 500 oslaboval o 1,7 procenta a index technologického trhu Nasdaq ztrácel 1,6 procenta.

Akcie výrazně klesly už ve čtvrtek v odpovědi na zpomalení růstového tempa v americkém průmyslu a v pátek trh zažil další zklamání v podobě zastavení amerického trhu práce. Ten minulý měsíc nevytvořil v konečném součtu žádné nové pracovní místo, což byl nejslabší výsledek za téměř rok.

Zpráva vyvinula zvýšený tlak na americkou centrální banku (Fed), aby tento měsíc zvážila další kroky na podporu ekonomiky. Americké akcie sice měly v minulých dnech po slabších datech tendenci získávat, protože horší ekonomika zvyšovala naděje na zásah. Nyní se však vůči účinnosti kroků Fedu rozhostila spíše skepse.

Banky čelí žalobě kvůli hypotékám

Nejvíce oslabovaly akcie bank, jejichž index KBW klesl o téměř tři procenta. Reagovaly na zprávu, že Federální agentura pro financování bydlení připravuje žalobu proti více než desítce velkých bank za to, že zkreslovaly informace o kvalitě hypoték převáděných na cenné papíry a prodávaných v době realitní bubliny.

Mezi žalovanými bankami jsou mimo jiné Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, jejichž akcie dopoledne klesaly o zhruba čtyři až šest procent.

Špatná čísla z USA dopadla i na evropské burzy, kde akcie v pátek prudce klesly po předchozích čtyřech nárůstech za sebou.

Panevropský index FTSEurofirst 300 se podle neoficiálních údajů snížil o 2,5 procenta a uzavřel na 948,63 bodu po čtvrtečním nárůstu o 0,7 procenta. Za celý minulý měsíc se index propadl o více než desetinu, napsala agentura Reuters.

Dolů v pátek zamířily například průmyslové a finanční společnosti. Evropský výrobce letecké techniky EADS oslabil téměř o čtyři procenta a francouzská banka Société Générale se propadla téměř o sedm procent.

Pražská burza nebyla výjimkou

V souladu s vývojem trhů v USA a Evropě klesala i pražská burza. Hlavní index PX skončil o 1,55 procenta níže na 1023,8 bodu. Kromě petrochemického holdingu Unipetrol a textilní společnosti Pegas Nonwovens si ztráty připsaly všechny emise, za poklesem indexu stojí hlavně oslabování finančních akcií a telekomunikačního operátora Telefónica ČR.

Cenné papíry technologické firmy KIT digital a developera Orco odepsaly přes pět procent, vyplývá z výsledků burzy.