Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings ve čtvrtek srazila hlavní úvěrový rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB.

Výhled je negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu by agentura ještě mohla sáhnout. Hlavní rating se nově nachází jen dva stupně od spekulativního pásma.

Agentura svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko je obzvlášť zranitelné, pokud by se dluhová krize v eurozóně prohloubila. Hlavní příčina je v tom, že země má vysoký podíl čistého zahraničního zadlužení.

 

Fitch nyní hodnotí závazky Španělska hůř než zbylé dvě hlavní ratingové agentury, tedy Standard & Poor's a Moody's Investors Service.

Bomba tiká v bankách

Problémové španělské banky budou podle zjištění Mezinárodního měnového fondu potřebovat finanční pomoc nejméně 40 miliard eur (přes jeden bilion Kč). Informoval o tom agenturu Reuters zdroj z finančního sektoru. MMF má svoji zprávu zveřejnit příští týden v pondělí.

Fond podle zdroje uvádí, že pro ozdravení celého bankovního sektoru ve Španělsku bude potřeba 90 miliard eur. Zdravé instituce však budou schopné si tyto peníze obstarat samy.

Zpráva MMF spolu s auditem španělského bankovního sektoru, který mají na starosti konzultační společnosti Oliver Wyman a Roland Berger, má pomoci určit celkovou výši pomoci pro španělské finanční společnosti a obnovit důvěru v zemi i v celou eurozónu.

O možnostech pomoci nyní jednají Madrid, Brusel a Berlín. Výsledky auditu mají být zveřejněny do konce tohoto měsíce. Po něm se má rozhodnout o způsobu rekapitalizace bank.