Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) v letošním prvním čtvrtletí prohloubila ztrátu na 12,4 milionu eur, tedy asi na 304 milionů korun. Za první tři měsíce roku 2010 měla ztrátu šest milionů eur. Oznámila to ves tředu firma. S developerem nyní soud vede insolvenční řízení. Kromě některých věřitelů podala v úterý insolvenční návrh už i samotná ECM.

Firma měla podle vlastního insolvenčního návrhu na konci března celkové dlouhodobé závazky ve výši 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z toho tvořily dluhopisy. ECM chce vysoké zadlužení řešit reorganizací.

Celková aktiva ECM činila na konci března podle insolvenčního návrhu 140,1 milionu eur (zhruba 3,4 miliardy korun). Pasiva byla vyšší, v závěru března se dostala na úroveň 154,3 milionu eur (asi 3,8 miliardy korun).

,,Představenstvo společnosti připravilo dokument se čtyřmi možnými alternativami dalšího postupu v rámci insolvenčního řízení. Jednání s věřiteli o těchto alternativách je plánováno na nadcházející dny a týdny," uvedla dnes firma spolu s výsledky.

ECM vlastní insolvenční návrh podala krátce poté, co se k insolvenčnímu návrhu České spořitelny a Volksbank CZ na ECM přidaly další firmy. V insolvenčním rejstříku se v úterý nově objevily pohledávky od společnosti Glancus Investments a od firem ze skupiny Conseq.

Ředitel pražské pobočky realitní poradenské společnosti DTZ Jaromír Smetana se domnívá, že ECM se může v "očištěné" podobě přežít. ,,Soudíme, že hodnota společnosti spočívající v téměř dvou desítkách projektů v ČR i v zahraničí je taková, že všichni věřitelé by měli mít zájem na dalším fungování očištěné společnosti," řekl ČTK Smetana.

ECM bude zřejmě rozprodávat

Hlavním projektem firmy je v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. Ve stejné lokalitě mají vyrůst také nové kancelářské budovy City Deco a City Element. Podle informací v médiích se ECM snažila v minulých měsících oba tyto projekty prodat skupině CPI miliardáře Radovana Vítka.

,,V těchto nemovitostech spočívá největší hodnota portfolia ECM a spřízněných firem a cesta, kudy z insolvence," uvedl Smetana z DTZ k projektům a nemovitostem ECM na Pankrácké pláni. Investiční konzultant poradenské firmy King Sturge Dušan Štastník dnes odhadl, že hodnota nemovitostí a projektů ECM na Pankráci se může pohybovat v řádu stovek milionů korun.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, současně vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.

Do problémů s vysokým zadlužením se v posledních letech dostalo také Orco, další z velkých developerských firem s centrem podnikání v Česku. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy do roku 2020.

 Výsledky ECM za 1Q 2011 pro server IHNED.cz zhodnotil analytik Komerční banky Miroslav  Adamkovič.

1/ Developer ECM v prvním čtvrtletí až zdvojnásobil ztrátu. Firma se také nachází v insolvenčním řízení, když není schopna dostát svým závazkům. Problémy jsou tedy dlouhodobé. Co ale stálo za prohloubením ztráty v  prvním kvartále?

Odpověď nabízí hned první položka ve zkrácené výsledovce, čistý příjem z pronájmu a služeb. ECM se loni zbavila většiny výdělečných aktivit, jako byly některé pronajaté budovy a také správce budov ECM Facility. Ke ztrátě přispělo také přecenění pražského projektu City Parkview. Očekávaným pozitivem byl pokles administrativních nákladů, což souvisí s počtem aktuálních projektů. Negativní dopad měla kapitalizace dluhu na čínském projektu.

2/ Firma chce své problémy řešit reorganizací. Dojde podle Vás k  velkému prodeji jejích projektů?

Některé prodeje už byly naznačeny, například City Deco, kde chtěla svou zástavu uplatnit CA Immo. Ruský projekt Kartontara by mohl být prodán v aukci na žádost PPF, které ECM nesplatila poskytnutý úvěr, tamní soud však ještě nepřijal konečné rozhodnutí. K prodeji zřejmě dojde i u dalších projektů. Držitelé dluhopisů ale mohou přijít zkrátka, protože i rozestavěné projekty jsou zřejmě zastaveny. Na Pankráci navíc firma přišla o stavební povolení na City Epoque Hotel.

3/  Vyjádřila se firma i k hospodaření firmy v dalších čtvrtletích?

Takové vyjádření jsem nezaznamenal. Vzhledem k množícím se insolvenčním návrhům to ale podle mého názoru není nejdůležitější otázka dne.

4/ Akcie firmy se ocitají na svých minimech. Má podle Vás smysl do nich v současné době investovat, pražská burza by je totiž mohla brzo i vyřadit z obchodování?

Náš názor na tento titul je negativní. Ukončení obchodování by cenu akcií zřejmě srazilo k nule, protože by se vytratil i spekulativní potenciál.