Kořeny rodinné likérky sahají do Irska, odkud pochází Albín Hill. Toužil vyrábět absint, jehož výroba byla tehdy téměř po celé Evropě zakázaná. Proto se přestěhoval na Moravu. Československo bylo jednou z mála zemí s povolenou výrobou absintu − nápoje s obsahem alkoholu i 80 procent. Albín Hill založil v roce 1920 v Brušperku u Ostravy lisovnu, moštárnu, likérku a destilerii a stal se jedním z největších výrobců likérů, jenž byl známý i za hranicemi.

Svou druhou výrobnu založil ve 40. letech ve Valašském Meziříčí. Úspěch firmy zastavilo až komunistické znárodňování. Likérky patřily mezi první podniky, které stát zkonfiskoval. Pro podnik si uprostřed noci přišli vlastní zaměstnanci, což Albína Hilla zlomilo a zanedlouho zemřel. Z věhlasné firmy zůstal jen notýsek, který nosil u sebe.

Zápisník s poznamenanými recepturami a postupy sloužil jako základ pro porevoluční obnovení výroby, o které se postaral syn zakladatele Radomil. Ten v Praze docházel ještě jako mladý do jedné ze tří likérnických škol v Evropě. Školu ovšem uzavřeli nacisté, a tak studia dokončil na vinařské škole v Mělníku. Odmalička se zajímal o bylinky, a protože v podniku svého otce vyrůstal, měl pro výrobu likérů cit. Po zániku rodinné firmy odešel pracovat do tehdy jediného národního podniku vyrábějícího lihoviny.

R. Hill – Hill's Liquere

Likérka, která vyrábí nápoje ve Valašském Meziříčí. Rodinnou tradici obnovil po sametové revoluci Radomil Hill, dnes firmu vlastní jeho syn Radomil Hill mladší. Likérka loni utržila přes čtyřicet milionů korun.

Do jindřichohradecké Fruty nastoupil jako řidič, ale vypracoval se díky svým znalostem a odbornosti na ředitele výroby. Během čtyřiceti let zavedl velkovýrobu vaječného likéru a dnes již proslaveného jindřichohradeckého tuzemského rumu s plachetnicí na etiketě.

Po celou dobu doufal, že se mu jednou podaří likérku svého otce obnovit. Když po sametové revoluci zjistil, že se bude zestátněný majetek navracet původním majitelům, prodal svoje auto a společně s veškerými rodinnými úsporami se pustil do budování vlastní likérky ve Valašském Meziříčí. Bylo mu tehdy 64 let, když se stal prvním soukromým likérníkem v porevolučním Československu. Dnes v Česku působí dvě likérky, které vedou vnoučata Albína Hilla − Ilona a Radomil.

Ilona Musialová vede likérku v Jindřichově Hradci, Radomil Hill mladší vede likérku ve Valašském Meziříčí. K moravské likérce se v roce 2008 přidala také dcera Radomila Hilla mladšího Eva, která se svým společníkem Sardorem Varisovem založila obchodní společnost Euphoria Trade. Ta se věnuje vývoji nových produktů a zastupuje likérku na pražském trhu a v zahraničí.

EUPHORIA TRADE

Obchodní společnost Euphoria Trade založila v roce 2012 Eva Hillová se Sardorem Varisovem. V roce 2016 společnost utržila přes dvacet milionů korun. 
◼ Firma vlastní značku Euphoria, pod kterou se vyrábějí absinty této značky, dělá průzkumy trhu a zastupuje likérku R. Hill – Hill's Liquere v Praze a na několika zahraničních trzích. 
◼ Loni podnikatelská dvojice založila distribuční firmu Euphoria Trade v Nizozemsku. Letos plánuje spustit vlastní distribuci ve španělské Barceloně.

K tomu, že dnes například nápoj Hill's Absinth vyrábějí dvě likérky z jedné rodiny, Eva Hillová říká: "Z receptů vycházejí obě firmy stejně, jsou ale oddělené. Dohodli jsme se na rozdělení zahraničních trhů i českých velkoobchodů, abychom si vzájemně nekonkurovali." Meziříčské likérce se podle Hillové daří obchodně lépe, exportuje také do více zemí světa. Rozhovor poskytla spolu se svým otcem.

HN: Jaké jsou vaše nejstarší vzpomínky na likérku?

Radomil Hill (RH): Pamatuji si, že mě otec brával s sebou do práce ve Frutě. Byl jsem s ním v kanceláři, ve stáčírně nebo ve skladech, kde jsem po exkurzích jako kluk dopíjel skleničky. Také jsem jezdil na výlety s řidiči autocisteren do lihovarů nebo tresťáren. Bylo to nezapomenutelné dětství. Můj otec vytvářel recepty na papíře, přesně věděl, jak daný likér bude chutnat. Byl to likérnický virtuos.

Eva Hillová (EH): Vzpomínám si, že mi bylo asi sedm let, když mě můj otec vyzvedával ve škole a brával s sebou do Valašského Meziříčí. Po výrobně jsem jezdila na kole a fascinovaly mě různé vůně. Z jednoho koutu, kde se vyráběl absint, jsem cítila nasládlou anýzovou chuť. Na druhé straně zase byla cítit vanilka z výroby vaječného likéru.

HN: Jak se za posledních dvacet let proměnily chutě českých zákazníků?

RH: Po revoluci se kromě výčepních lihovin pily hlavně ovocné likéry, například kokosový, mandlový nebo ořechový. Dnešní zákazník vyžaduje přírodní nápoje bez umělých sladidel a aromat. Čím jsou receptury likérů starší, tím jsou žádanější. Dnešní zákazník je náročný a chce vědět, kdo za likérem stojí.

HILL'S LIQUERE

Firma Ilony Musialové, sestry Radomila Hilla mladšího, vyrábí likéry v Jindřichově Hradci. Jde o samostatnou firmu, také vychází z původních rodinných receptur.

HN: Kdy jste se rozhodla zapojit do rodinné firmy?

EH: Odjakživa jsem věděla, že se chci podílet na rozvoji firmy. V likérce jsem začala působit od roku 2008, poté co jsem ukončila studia.

HN: Proč jste založila obchodní společnost?

EH: Chtěli jsme vyvíjet nové produkty a provádět průzkumy trhu. Společně s mým obchodním partnerem Sardorem Varisovem jsme společnost založili v roce 2012. Zastupujeme likérku mého otce na pražském trhu a na několika zahraničních trzích.

HN: Jak likérce obchodní zastoupení pomohlo?

EH: Podle počtu lahví měl předtím Hill's Absinth dobrou pozici v celé zemi, ale v pražských kamenných prodejnách se díky obchodní společnosti stal jedničkou. Také export jsme zdvojnásobili.

HN: Kam dodáváte klasický Hillův absint?

RH: Hill's Absinth dnes distribuujeme do všech tuzemských velkoobchodů a do více než 250 kamenných obchodů v Praze. Najdete ho také v českých restauracích a barech.

HN: Podle čeho vytváříte receptury pro nové druhů absintů?

EH: Řídíme se našimi průzkumy trhu a požadavky zákazníků. U receptur se inspirujeme pradědovým notýskem a upravujeme je chutím dnešních zákazníků.

Radomil Hill (61)

Absolvoval Hornicko-geologickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Je majitelem a vedoucím výroby likérky R. Hill – Hill's Liquere ve Valašském Meziříčí, kterou převzal od svého otce Radomila Hilla staršího. Ten zemřel v roce 2008.
◼ Ve svém volném čase se věnuje veslování, cyklistice, tunningu aut a rallye.

HN: Do jakých destinací nejvíce exportujete?

EH: Naše produkty vyvážíme většinou do zemí Evropské unie, ale i na vzdálenější trhy, jako je Libanon, Chile, Mexiko, Čína nebo Vietnam. Jde z více než 90 procent o absint, který putuje do desítek zemí. V poslední době roste poptávka i po cannabisové vodce. V Nizozemsku zboží distribuujeme prostřednictvím pobočky Euphoria Trade, kterou jsme loni založili sami.

HN: Proč jste pro pobočku zvolili právě Nizozemsko?

EH: Tamní trh je hodně podobný tuzemskému. V Amsterdamu máme podobné zákazníky jako v Praze. V obou městech žije spousta mladých lidí a obě města navštěvují volnomyšlenkářští turisté. Městy proudí pozitivní energie.

HN: Chcete pobočky vybudovat i v dalších zemích?

EH: Ano, stejnou strategii plánujeme uplatnit i v dalších městech. Letos chceme zřídit pobočku ve španělské Barceloně.

HN: Je český absint chuťově odlišný od francouzského?

EH: Rozdíly mezi chutěmi jsou. Francouzi mají rádi výraznou anýzovou chuť, jejich absint je pro české zákazníky hodně sladký. Češi preferují tvrdou, hořkosladkou chuť. Pendreková anýzová příchuť jim moc nechutná. Švýcarská varianta absintu je čirá, s jemnou chutí a nízkým podílem alkoholu. Pro znalce a milovníky absintu jsme připravili Hill's Absinth Verte, což je blended absint, tedy kombinace českého, francouzského a švýcarského. Obsahuje 15 bylin a chceme jím uctít památku Albína Hilla. Jde o jediný český "blended" absint.

Eva Hillová (34)

Narodila se v Ostravě, kde absolvovala gymnázium. Už při studiích věděla, že se v budoucnu chce zapojit do fungování rodinné firmy. Zvolila proto obory týkající se obchodu.
◼ Bakalářský titul z obchodu a podnikání získala na univerzitě v britském Huddersfieldu. Absolvovala dva magisterské obory. Studovala mezinárodní obchod a právo v Sydney a čínský obchod a právní systém v Šanghaji.
◼ Ve firmě má na starosti její rozvoj, export a vývoj nových produktů.
◼ Ráda cestuje a dříve se závodně věnovala slalomovému lyžování. Dnes ve volném čase boxuje nebo jezdí na koních.

HN: Jakou roli ve výrobě dnes hraje notýsek vašeho pradědečka?

EH: Poměrně velkou. Při vymýšlení nových produktů z něj často vycházíme. K prvorepublikovým recepturám, které považujeme za kvalitní a které neobsahují žádné chemické příměsi, přidáváme nové byliny a měníme jejich poměry. Vzorky potom několikrát ochutnáváme. K recepturám mého pradědečka a dědečka tak přibývají nápady mého otce a tety.

HN: Jak často absint ochutnáváte?

EH: Vzorek je potřeba ochutnat hned, pak s odstupem několika dní, týdnů a měsíců. V každé fázi chutná trochu jinak, odleží se. Co nám zachutná, míří na trh. Absint si ale ráda vychutnám na firemních akcích nebo v baru jako koktejl.

HN: Recepty používá i likérka vaší tety Ilony. Konkurujete si?

EH: Z receptů vycházejí obě firmy stejně, jsou ale oddělené. Dohodli jsme se na rozdělení zahraničních trhů i českých velkoobchodů, abychom si vzájemně nekonkurovali. Co se týče exportu, když zákazník pochází z trhu, kde působí tetina firma, odkážu ho na ni. Stejně to funguje i v opačném případě.

HN: Jak vaši firmu ovlivnila metanolová aféra?

EH: Metanolová aféra zasadila velkou ránu celému českému likérnictví. Poptávky ze zahraničí poklesly. Doba po metanolové aféře byla složitá pro všechny poctivé výrobce lihovin. Skončily desítky malých likérek, protože neměly dostatek financí na požadovanou kauci.

RH: Hospodářské výsledky za rok 2013 dopadly nad očekávání, dokonce mírně převyšovaly úroveň před prohibicí. V té době nám pomohl rostoucí trend konzumace prémiových alkoholových značek. Nevýhodou pro tuzemské výrobce bylo navýšení importu zahraničních lihovin.

HN: Jak se firmě daří dnes?

EH: Zažíváme dnes nejúspěšnější etapu firmy, díky novým produktům každým rokem rosteme. Podobně úspěšné bylo také období těsně po revoluci, kdy byl hodně oblíbený náš kokosový likér. Ten tehdy likérka dodávala zákazníkům po celé zemi.

HN: Jak mohou malé likérky konkurovat nadnárodním výrobcům?

RH: Nadnárodní firmy většinou patří zahraničním vlastníkům, my chceme zůstat čistě českou firmou. Vyrábíme raději v malém, ale po svém. Chceme ve výrobě udržet co nejvíce poctivé ruční řemeslné práce. Jsem velmi šťastný, že dělám svůj byznys. Nechci nikomu dovolit, aby mi říkal, co mám dělat.

EH: Dovedeme rychleji reagovat na poptávku zákazníků, rychleji inovujeme. Když nastala prohibice, vytvořili jsme prohibiční edici absintu s 20 procenty alkoholu, což byla nejvyšší možná hranice. Po prohibici jsme dokázali také rychle zareagovat na zákon, který říkal, že se absint může prodávat pouze s rodným listem. Žádný z výrobců tehdy nevěděl, jak má rodný list vytvořit. My jsme jej připravili během jednoho dne, následující den jsme rodný list vytiskli a rozdali po stovce pražských obchodů. Byli jsme první, kdo začal prodávat alkohol s rodným listem. Než velké firmy něco rozhodnou, trvá to měsíce. V tom je jejich nevýhoda.

HN: Co plánujete v letošním roce?

EH: Kromě založení vlastní distribuční firmy v Barceloně plánujeme přidávat do nabídky nové produkty.

jarvis_58b592d4498e64051dbf62a4.jpeg
Eva Hillová a její otec Radomil Hill.
Foto: HN – Tomáš Škoda