Vietnamec Hung Le otevřel další pobočku své značky bister Banh-mi-ba. Ta v překladu znamená "tři bagety", což je také hlavní nabídka restaurací v pražské Rybné a Jindřišské ulici a nyní v holešovické Marině.

Další mají brzy přibývat. Na investicích do jejich rozvoje je připraven se podílet investiční fond Pale Fire Capital, který má kromě Banh-mi-ba obchodní podíly například i v bulvárním webu Extra.cz či obchodním centru Šestka.

V rozhovoru pro HN Hung Le hovoří o svém expandujícím byznysu, o tom, jak se dostal do Čech, a o svém přechodu z poradenství do gastronomie.

Otevřeli jste třetí restauraci v holešovické Marině. Kolik restaurací ještě plánujete?

Měli jsme plán, že během dvou let otevřeme čtyři pobočky. Mohu říct, že tento plán splníme. Za dva až tři měsíce otevřeme čtvrtou v Karlíně. Chceme se výhledově rozšířit i do dalších částí Prahy. Máme motto: Jsme vám zase o krok blíže. Chystáme proto také rozvoz jídla.

Získali jste investora - partnerem se stal fond Pale Fire Capital, sdružený kolem podnikatele Jana Barty. Oslovili oni vás, nebo vy je?

Lze říci, že jsme se našli vzájemně. Narazili jsme na sebe a řekli jsme si – pojďme do toho. V první fázi investovali do našeho projektu 10 milionů korun. Náš plán je rozšířit se ještě na vyšší úroveň. Nevylučuji, že bychom v budoucnu poskytovali i franšízu. Prioritou je nyní vést náš koncept tak, abychom byli schopni udržet stejnou kvalitu a standard ve všech našich restauracích.

Kolik zákazníků nyní obsluhujete?

Jde řádově o tisíc objednávek denně. Zatímco loňský obrat dosáhl řádu jednotek milionů korun, letos bychom se měli přehoupnout do řádu desítek milionů.

Pocházíte s kuchařské rodiny, rozjet takový byznys jste chtěl vždy?

Vystudoval jsem daňové poradenství a finance. Ale moje rodina je kuchařská rodina, vyrostl jsem v tom. Rodiče měli představu, že budu chodit do práce v obleku a budu celý den sedět v kanceláři. Ale já beru práci v gastronomii jako své životní poslání a osud.

Jak jste se dostal do Česka? Měl jste po studiích jasno, že zůstanete tady, nebo jste třeba zvažoval návrat do Vietnamu?

Do 18 let jsem žil ve Vietnamu a pak jsem šel studovat sem. Moji rodiče se tady poznali a vzali, pak se vrátili do Vietnamu. Odmala mi vyprávěli o Československu, jak je to krásná a úžasná země. Strašně mě lákalo ji vidět. Díky českému příteli mých rodičů jsme se s bratrem dostali do Čech. Po škole jsem zvažoval, že bych se vrátil do Vietnamu, ale rodiče mě přesvědčili, abych zůstal, protože vrátit se můžu kdykoliv. K projektu bistra jsem dospěl postupně. Po škole jsem nejdřív pracoval ve velkém potravinovém řetězci. Pak jsem s kamarádem založil firmu na daňové poradenství. Po čase jsem ji ale prodal a vrhl se do stávajícího podnikání.

Jak se vám v Česku obecně podniká? Jak se například potýkáte s EET?

Práce v gastronomii není jednoduchá, ale vše má své plusy a minusy. Od začátku máme jasno, že budeme dělat férové podnikání. EET nám žádné problémy nedělá. Naopak, EET beru jako příležitost.

Odkud berete suroviny?

Některé suroviny máme z Vietnamu, Thajska nebo ze Sapy. Čerstvé suroviny nakupujeme od místních dodavatelů.

Nevozí se suroviny a ingredience také z Německa?

S Německem zatím neobchodujeme. Do budoucna to však nevylučuji.

Připravujete nějaké novinky ohledně menu?

Jsme zaměření na bagety, nabízíme ale také nudle, závitky a polévku pho. Naše menu je jednoduché a díky tomu držíme čerstvost nabízených jídel. Chystáme i novinky v podobě speciální sezonní nabídky.

Kolik lidí pracuje ve vašich bistrech?

Desítky, včetně brigádníků.

Jaká je obecně vietnamská kuchyně, jaké má jméno?

Vietnamská kuchyně je velmi pestrá. Určitě si zaslouží pozornost a více sebevědomí. Vietnamci se bohužel v minulosti často schovávali za čínskou kuchyni. Kuřecí kung pao ale není vietnamské jídlo. A já bych chtěl prezentovat čistě vietnamskou kuchyni. Vietnam má určitě jedno velké bohatství, a to je gastronomie.

Je tady v Česku někdo další, kdo podle vás dělá dobrou vietnamskou kuchyni?

V Sapě je několik restaurací s velmi dobrým jídlem. Já do Sapy chodím na grilovanou kachnu. Je to podnik hned vedle vietnamského chrámu.

Souhlasíte, že vietnamská komunita se postupně víc a víc asimiluje do zdejší společnosti?

Ano, souhlasím. Většina těch, kteří tu vyrostli, se považuje za Čechy, jsou součástí české společnosti.