Master blenders jsou mužové a ženy osobně odpovědní za konzistentní vlastnosti míchaných skotských whisky. Jsou to především jejich hypersenzitivní nosy, jež z desítek sladových a obilných whisky komponují stále stejnou skladbu, a to i tehdy, když některý "tón" není k dispozici a je třeba ho nahradit. Jednou z nejuznávanějších dynastií master blenders je ta, jež stojí od roku 1909 za značkou Chivas Regal: Charles Howard, Charles Julian, Allan Baillie, Jimmy Lang, poslední dvě desetiletí pak Colin Scott.

A je to právě Colin, který dostal šanci sestavit "blend", jenž se žádnému předešlému nepodobá, protože se podobat nemusí a ani nemá, a postaral se letos na podzim o jedinečnou událost, když se svým týmem představil poprvé v historii značky blended malt Scotch whisky Chivas Regal Ultis, sestavenou výhradně ze sladových obilných destilátů. Takových whisky je nemnoho, a tak novotvar "ultis", jenž je kombinací anglického "ultimate" a latinského "fortis" (dohromady snad: vrcholná síla), je namístě.

Podílí se na ní pět hvězd ze Speyside a každá do ní ze sebe vkládá to nejlepší. Allt−A−Bhainne stopy koření, Braeval florální závoj, Longmorn schopnost spojit vše do harmonického akordu, Strathisla lahodnou nasládlost a Tormore svěžest. Výsledkem je jedinečná whisky, jež upoutá již svým vzhledem; "slzy" po opatrném zakroužení sklenkou jen zvolna klesají ke dnu a slibují ústům lahodně vazkou texturu, ve vůni se prosazují broskve, skořice a karamel, podtrhnuté právě vyloupnutými a ještě teplými mandlemi, chuti dominují pomeranče, šťáva meruněk a snad i hřebíček, jenž se drží za ruku se skořicí.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se