Ve Středočeském kraji v obci Choťovice najdou návštěvníci hotel s farmou, který je jako jeden z mála v tuzemsku skutečně zcela energeticky soběstačný. Hotel Na Farmě je ukázkou firemního provozu, který funguje na bázi uzavřeného koloběhu – veškerou energii, živočišné produkty i odpad dokáže totiž nejen sám produkovat, ale také spotřebovat. Díky tomu získal prestižní ocenění v soutěži E.ON Energy Globe v kategorii Firma.

Vše začíná setím obilí, krmením skotu a prasat, pokračuje zásobováním bioplynové stanice, která vyrábí teplo a elektrickou energii pro celý areál. „A vše končí tady u nás v restauraci, kde si z našeho masa lidé objednají steak,“ říká Ondřej Sulženko, ředitel hotelu.

Steak přitom připraví řezník v místní bourárně masa a kuchař naservíruje v hotelové restauraci. Tímto způsobem si lze představit fungování Hotelu Na Farmě, v jehož areálu najde běžný návštěvník nejen dřevostavbu samotného hotelu, ale též bioplynovou stanici, dvě farmy s chovem zvířat a bourárnu s prodejnou masa.