Iniciativě Zachraň jídlo se podařilo za loňský rok zachránit skoro osm tun zeleniny, která by se jinak nesnědla a skončila přinejlepším jako krmivo pro hospodářská zvířata. Do sběru "křivé" zeleniny se, v rámci projektu nazvaného Paběrkování, zapojila stovka dobrovolníků a aktivně se zapojilo sedm zemědělců a dvě potravinové banky.

Dobrovolníkům se na polích podařilo zachránit tuny kedlubnen, květáků, dýní, salátů, brambor, mrkví a další zeleniny. Jídlo směřuje například do pražské potravinové banky a pomůže lidem v nouzi. "Mnoho let jsme mohli našim klientům nabízet jen polévky v sáčku, trvanlivé potraviny a konzervy, konečně máme k dispozici i čerstvou zeleninu, ze které si mohou lidé uvařit nejen polévku, ale i mnoho hlavních jídel," uvedla ředitelka Potravinové banky Praha, Věra Doušová.