Společnost zabývající se rozvozem jídla z restaurací DámeJídlo.cz také v letošním roce skončí ve ztrátě, firma však nadále pokračuje v růstu. Na setkání s novináři to ve čtvrtek řekl odcházející ředitel firmy Lukáš Uhl. Toho od ledna ve funkci nahradí Jan Matějů, který do společnosti přišel z pozice komerčního ředitele Pivovarů Staropramen.

Loni měla firma DámeJídlo.cz podle účetní závěrky tržby v hodnotě necelých 14 milionů korun a byla ve 4,9milionové ztrátě. V letošním roce vyřídila téměř 1,9 milionu objednávek, což podle Uhla znamená 90procentní růst. Společnost podle něj nyní pokrývá více než 80 procent českého trhu.

Kurýři firmy podle něj letos odjezdili přes 354 000 hodin, což je meziroční nárůst o 136 procent. "Naši kurýři najezdili s burgery, pizzami, českou klasikou i třeba italskou kuchyní nebo sushi či vegetariánskou kuchyní téměř 15 milionů kilometrů," dodal Uhl. Podle něj by firma mohla být již zisková, vedení chce ale zatím jít cestou finančních investic.

"Dokud máme prostředky na investice do marketingu, nemá cenu je brzdit a investujeme dál," tvrdí Uhl, podle něhož by v případě snížení investic do marketingu na polovinu byla firma zisková. Společnost podle něj investuje do těchto činností kolem pěti milionů korun měsíčně.

Lidé si nejčastěji stále objednávají pizzy, roste ale segment hamburgerů. V loňském roce se na každých 100 burgerů objednalo 233 pizz, letos byl poměr už jen 2,11:1. Nejoblíbenější je stále Quattro formaggi.

Společnost nabízí kromě rozvozu jídel z restaurací i rozvoz jídla z velkých řetězců, jako jsou KFC nebo McDonald´s. Zatímco v zahraničí tyto firmy s rozvozovými společnostmi spolupracují, v Česku zatím ne. "Náš kurýr přijede do nejbližšího McDonaldu, tam to prostě koupí, přijede k zákazníkovi a jemu to prodá," popsal Uhl.

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

Lidé si podle něj nejvíce vybírají jídlo podle ceny rozvozu. "Je to hodně o individuálních chutích, velmi důležitý faktor je však kvalita restaurace," poznamenal o zákaznických preferencích s tím, že firma ze své nabídky odstraní okolo pěti restaurací týdně. Průměrná cena objednávky je 270 korun, firma rozváží jídlo z 2000 restaurací ve 150 městech v Česku.

Uhl se od začátku příštího roku stane globálním ředitelem pro logistiku vlastníka služby DámeJídlo.cz, společnosti Delivery Hero, která investice dotuje. Bude mít na starosti logistiku v síti internetových platforem pro objednávání jídla Delivery Hero, která má přibližně 1500 zaměstnanců ve 24 zemích. "Mým úkolem bude zkracovat časy dodání objednávek," uvedl již dříve Uhl.