Za jeden rok se v restauracích Sodexo vyhodí zhruba 330 tun potravin, což odpovídá váze šesti Titaniků. Francouzský řetězec se rozhodl s plýtváním bojovat a připojil se k programu Waste watch. Zavázal se, že do roku 2025 sníží plýtvání o 30 procent, což znamená, že každý rok vyprodukuje o deset tun odpadu méně.

Sodexo u nás provozuje přes osmdesát restaurací, převážně firemních, ve kterých vyhodí denně velké množství jídla. Proto se v září letošního roku připojilo k iniciativě Waste watch, která propaguje metody, jak lépe sledovat plýtvání potravinami. "Přesvědčily nás zejména skvělé výsledky kolegů ze zahraničí, kteří tuto metodu používají již několik let a podělili se s námi o své zkušenosti,"říká projektová manažerka Jana Kuniková.

V praxi Waste watch vypadá tak, že Sodexo měří a následně analyzuje čtyři druhy potravinového odpadu. Předně jsou to potraviny, které se nedají spotřebovat, protože jsou prošlé či jinak znehodnocené. Dále odpad vzniklý při přípravě jídel, jako jsou slupky, rostlinné zbytky, odřezky z masa. Pak také porce, které se nevydaly zákazníkům – zbyly a v neposlední řadě jídlo, které si zákazníci koupí, nesnědí a vracejí jej na tácech zpět.