Tržby italsko-české společnosti Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, loni poprvé pokořily hranici dvou miliard korun. Zatímco v roce 2013 firma utržila 1,964 miliardy korun, tak loni rekordních 2,014 miliardy korun. Zisk společnosti ale klesl na 24 milionů korun ze 104 milionů korun v roce 2013. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Orrero.

Společnost se loni soustředila na využití zpracovatelské kapacity litovelského závodu a rozšíření sítě vlastních prodejen, kterých nyní provozuje 16. Tržby obchodů La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie, loni vzrostly ze 119 milionů korun, v roce 2013 na 167 milionů korun.

Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost se snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení společnosti Orrero počítá s tržbami na úrovni dvou miliard korun a stabilní produkcí sýru Gran Moravia. Počet zaměstnanců firmy by se měl zvýšit z loňských 281 na více než 300.

Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně.

Naposledy v roce 2010 firma rozhodla o zvýšení kapacity o 200 000 litrů mléka na nynějších 440 000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Vedení společnosti Orrero kvůli rostoucí poptávce plánuje více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Zatímco nyní závod v Litovli-Třech Dvorech denně zpracuje 440 000 litrů kravského mléka, do konce roku 2018 by se jeho kapacita měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně.

HNBYZNYS NA TWITTERU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Po zvýšení zpracovatelské kapacity litovelského závodu by mělo být denně použito až 800 000 litrů mléka k výrobě parmazánu Gran Moravia.

Ze zbývajícího mléka chce firma Orrero vyrábět sýřeninu, která se používá jako polotovar pro další druhy sýrů, a italské sýry provolone a verena.

Litovelská společnost Orrero je součástí italské skupiny Brazzale. Majoritním vlastníkem Orrera je italská společnost Torrerossa Partecipazioni.