Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu nesouhlasí s návrhem na zákaz prodeje o svátcích pro větší prodejny s plochou přes 200 čtverečních metrů. Zákaz prodeje prosazují senátoři za ČSSD a má podporu KDU-ČSL a komunistů. "Zákaz představuje neodůvodněný zásah státu do podnikatelského prostředí," řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podle návrhu by měly mít obchody zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do 12 hodin dopoledne.

Podle Dlouhého by taková regulace způsobila snížení mezd zaměstnanců v souvislosti s kratší pracovní dobou nebo by při zachování výše platů vedla k propouštění.

Řada obchodníků má už nyní na Nový rok nebo 25. prosince zavřeno bez toho, aby jim to kdokoliv nařizoval, jak doplnila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Omezení prodejní doby tak podle ní do značné míry funguje samoregulací.

Omezení otevírací doby podle ní poškodí obchodníky, kteří by se pak mohli domáhat úhrady těchto škod. V Česku podle ní existuje na 350 nákupních center. "Majitelé do této výstavby poměrně hodně investovali a my jim teď nákupní centra začneme uzavírat. Je potom otázka, jaká bude reakce z pohledu ochrany investic," dodává.

O omezení otevírací doby obchodů o svátcích se v Česku debatuje už řadu let. Omezení podporuje například Odborový svaz pracovníků obchodu.

Senátní návrh počítá s tím, že by se omezení nevztahovalo na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží. Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila pokuta do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků nereguluje žádný předpis.