Jihokorejský konglomerát Hyundai Motor Group zaplatí za pozemek pro své nové ústředí rekordních deset miliard dolarů (zhruba 215 miliard korun). Jak uvedla agentura Reuters, zpráva vyvolala u investorů obavy, že konglomerát zbytečně plýtvá finančními prostředky. To vedlo k prudkému poklesu ceny akcií jeho automobilových divizí Hyundai Motor a Kia Motors.

Konglomerát nabídl za pozemek v soulské luxusní čtvrti Gangnam více než trojnásobek odhadní ceny, a porazil tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics. Částka představuje nejvyšší cenu nabídnutou v aukci za jednotlivý pozemek v Jižní Koreji.

Hyundai Motor Group hodlá na pozemku o rozloze téměř 80 tisíc čtverečních metrů vybudovat rozsáhlý komplex zahrnující kromě ústředí rovněž hotel, kongresové centrum a zábavní park.

"Nabídnutá cena je nesmyslná. Byl jsem šokován," uvedl jeden z investičních manažerů společnosti LS Asset Management. "I když vezmeme v úvahu soupeření se Samsungem, je nabídnutá cena přemrštěná," dodal.

Akcie společnosti Hyundai Motor po oznámení vítězné nabídky oslabily o více než deset procent, akcie dceřiné automobilky Kia Motors klesly o více než osm procent. 

V kontrastu k obřímu nákupu automobilky je srpnová stávka zaměstnanců v Jižní Koreji. Ti tehdy spolu s odbory demonstrovali za zvýšení mezd. Ve druhém čtvrtletí rovněž společnosti klesl čistý zisk meziročně o sedm procent, což bylo nejvíce za posledních pět kvartálů.  

Hyundai a Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě a působí i v České republice a na Slovensku. V listopadu 2008 automobilka oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v roce 2006 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.