Japonský výrobce elektroniky Sony prudce zvýšil odhadovanou ztrátu za tento finanční rok. Podle středeční aktualizované prognózy v současném finančním roce očekává čistou ztrátu 230 miliard jenů (45,6 miliardy korun), tedy více než čtyřnásobek toho, co firma odhadovala dosud.

Hospodaření uškodil odpis v problémové divizi chytrých telefonů.

Ještě před dvěma měsíci Sony odhadovala, že v současném finančním roce do konce března 2015 bude hospodařit se ztrátou 50 miliard jenů. Ve středu tento odhad prudce zhoršila a uvedla, že akcionářům v současném fiskálním roce nevyplatí dividendu.

U provozních výsledků Sony nově očekává provozní ztrátu 40 miliard jenů namísto provozního zisku 140 miliard jenů, který předpokládala v červencové zprávě. Firma Sony dnes prognózu výsledků zhoršila pošesté za dva roky, kdy v jejím čele stanul Kazuo Hirai, napsala agentura Reuters. Hirai při nástupu do funkce v roce 2012 slíbil, že vrátí do černých čísel divizi elektroniky, která se potýká s problémy.

Sony už v červenci prudce zhoršila odhad prodeje chytrých telefonů. Na klíčovém trhu ve Spojených státech jsou tato zařízení od Sony zatím dostupná jen prostřednictvím tamního čtvrtého největšího operátora T-Mobile US. V prodeji chytrých telefonů Xperia se firmě příliš nedaří ani v Číně, kde mají převahu domácí výrobci.