Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu dále klesla na 2,65 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele.

Předchozí minimum bylo v červenci, kdy průměrná sazba činila 2,72 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Zájem o hypotéky je ve srovnání s červencem letošního roku, ale i srpnem loňského roku o mnoho nižší. Letos v srpnu navštívilo banky kvůli uzavření smlouvy o hypotečním úvěru jen 6515 klientů. Počet lidí, kteří si uzavřeli v srpnu hypotéku, je nejnižší od února roku 2014. V červenci letošního roku přilákaly akční nabídky bank pro hypotéku 8352 lidí. Objemy v srpnu také klesly, a to dokonce o tři miliardy korun. V srpnu si klienti sjednali hypotéky celkem za 11,2 miliardy korun.

"Na srpnovou akční nabídku současného cenového lídra navázaly v polovině měsíce snížením sazeb další banky a srazily průměrné úrokové sazby pod 2,7 procenta. Že se konkurenti velmi dobře hlídají, potvrzuje také již po čtyři měsíce prakticky stabilní variační rozpětí úrokových sazeb, kdy na každé snížení sazeb u významného hráče reaguje podstatná část trhu," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Banky zatím letní akční nabídky u hypotečních úvěrů neprodlužují, tudíž je podle něj možné, že příští měsíc průměrné úrokové sazby mírně vzrostou.

Co se týče meziročního srovnání, jsou počty i objemy hypoték letos v srpnu nižší. Celkově za červenec a srpen bylo v roce 2014 sjednáno 14 867 hypoték v celkovém objemu přes 25 miliard korun. V loňském roce se sazby pohybovaly kolem tří procent a zájemců o hypotéky bylo o mnoho víc. V roce 2013 v prázdninových měsících uzavřelo hypotéku přes 16 tisíc lidí a celkové objemy se vyšplhaly na 26,5 miliardy korun.

Problém nižšího počtu není v nových hypotékách, ale v refinancování. Minulý rok se refinancovalo mnohem více hypoték než letos. Podle České národní banky letos refinancování tvořilo v prvním pololetí jen 21 procent.