Místo do koše putují neprodané porce obědů a večeří do auta s chladicím boxem a pak přímo na ulici, do improvizované jídelny. Naplní žaludky bezdomovců a chudých lidí, kteří se do těchto pouličních jídelen chodí pravidelně najíst.

Americká organizace Food Recovery Network, která už čtvrtým rokem zajišťuje, aby se neprodané jídlo z restaurací, jídelen, školních menz a fastfoodů po celých Spojených státech dostalo k lidem, kteří jej potřebují, letos v dubnu spustila unikátní certifikační program. Je to vůbec první celonárodní certifikační akce, v níž každý podnik, který se rozhodne darovat své zbylé jídlo potřebným, dostane na dveře speciální zelenou nálepku Food Recovery Certified, která značí, že toto místo se zapojilo do programu proti plýtvání jídlem.

„V Americe se promrhá množství jídla v řádech miliard kil,“ říká Ben Simon, zakladatel Food Recovery Network. „Zatím toho pro omezení plýtvání jídlem neděláme dost. Každá restaurace, každá jídelna a vůbec všechny jídelní provozovny by měly darovat své zbylé pokrmy,“ podotýká Simon.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se