Pavel Kapler (34)

Vzdělání
- Vystudoval aplikovanou a krajinnou ekologii na Mendelově univerzitě v Brně a Právnickou fakultu Masarykovy univerzity.

Kariéra
- Od roku 2010 pracuje jako správce a manažer České vědecké stanice J. G. Mendela v Antarktidě.
- Vedl také poslední dvě expedice do Antarktidy.
- Působí i jako tajemník Národního centra výzkumu polárních oblastí.

Soukromí
- Je svobodný a bezdětný.
- Odpočívá při sjíždění řek nebo při jízdě na kolečkových bruslích.

Hlavním cílem je výzkum změny klimatu, kromě něj ale budou v praxi testovat také odolnost potravin firem Hamé a Pro-Bio a prověřovat, jak funguje prototyp malé větrné elektrárny společnosti Simeti Technologies.

Letos budete poprvé ve výzkumné stanici v Antarktidě testovat i výrobky komerčních firem. Třeba potraviny od Hamé. Co chcete sledovat?

Bude nás zajímat, jak se trvanlivé potraviny chovají v extrémních podmínkách. Jídlo v Antarktidě skladujeme ve speciálních kontejnerech mimo stanici, které jsou opravdu velmi málo izolované proti venkovní teplotě. Ta může v téhle oblasti klesnout na minus 30 stupňů Celsia, nebo naopak vystoupit na plus 10 stupňů. Teplota navíc kolísá, rozdíly mezi dnem a nocí jsou markantní. Budeme sledovat a zaznamenávat konzistenci, barvu, chuť a vůni potravin, které následně i zkonzumujeme. Přivezeme zpět také vzorky pro laboratorní analýzy.

Jaké výrobky se chystáte testovat?

Vybrali jsme trvanlivé potraviny, které zároveň přijdou polárníkům k chuti, budou to konzervovaná masa ve vlastní šťávě a hotová jídla, paštiky, marmelády, kompoty nebo sterilovaná zelenina. Už při předchozích pobytech se ukázalo, že právě zelenina, která není dostatečně zasolená nebo naložená v tuku, reaguje na změny teploty citlivěji. Rády přemrzají třeba sterilované okurky. A výkyvy teplot špatně snášejí i rybičky v konzervě, v podstatě se proměnily v pastu. Naopak malý dopad mají teplotní extrémy třeba na marmelády. Zajímavé bude určitě také sledovat rozdíly mezi chováním paštiky v plechu a v hliníkové fólii.

Kdy budete mít výsledky?

Zhruba za rok a půl. Nyní odjíždíme jako každý rok na dvouměsíční expedici. Část potravin budeme rovnou na místě testovat, část chceme nechat ve skladovacím kontejneru do příští expedice a až pak vzorky vyhodnotit. Během roku totiž bude jídlo vystaveno daleko větším extrémům a kolísání teplot.