Znalci dobré kuchyně rozeznávají pepře zelené, bílé i červené a dokážou je používat v řadě specifických receptů. Výsledkem jsou rafinované chutě a pokrmy. Botanici se na pepř dívají jinak. Identifikovali přes tisíc druhů pepřů a pepřovníků, z nichž mnohé se staly oblíbenou domácí rostlinou. Možná tedy máte doma pepřovník, a ani o tom nevíte.

Vybírat je z čeho

Pro pestrost listů, plodů i vzrůstu exotických rostlin není těžké pepřovníkům propadnout, stejně, jako není těžké si založit malou sbírku těchto zajímavých rostlin původem z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Navíc se každoročně objevují další nově popsané druhy - v roce 2008 přibylo do rodu Peperomia nejméně osm nově zaznamenaných přírůstků.

V praxi to znamená, že nabídka se neustále rozšiřuje. Už nyní bez problémů seženete převisle rostoucí druhy vhodné do závěsných košíků, ale i elegantní jedince do klasických květináčů nebo pepřovníkové "šplhavky". Nízce rostoucí druhy se s úspěchem používají jako "podrost" pro rostliny s vyšším vzrůstem. Fajnšmekři pátrají po "divokých" druzích, milovníci elegance zase vyhledávají vyšlechtěné kultivary. V každém případě patří tyto rostliny mezi ty méně náročné a k tomu, aby ozdobily váš domov, stačí základní péče.

Dekorace se sklizní

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se