Špekáčky, lovecký salám a spišské párky zřejmě získají chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Evropská komise totiž proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky, které by to mohly zvrátit. Novináře o tom v úterý informoval europoslanec Jan Březina, který se problematikou chráněných označení zabývá.

Podle Březiny unijní označení pomůže spotřebitelům lépe vyhledávat kvalitní špekáčky. "Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji," upřesnil.

"Spotřebitel bude mít jistotu, že ten výrobek bude obsahovat kvalitu," řekl v reakci na informaci z Bruselu předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Pokud výrobky chráněné označení skutečně získají, budou všechny uzeniny prodávané na území EU pod názvem spišský párek muset být vyráběné podle schválené receptury.

"U loveckého salámu a špekáčků je to trochu jinak. Pokud budou na pultě s logem tradiční specialita, budou podle naší receptury," vysvětlil Kloud. Zpracovatelé masa původně požadovali stejnou variantu jako pro spišské párky také pro špekáčky. Proti návrhu se však postavili tuzemští drůbežáři. Kdyby návrh prošel, nesměli by totiž vyrábět jeden ze svých tradičních výrobků, drůbeží špekáček. Takhle jej budou moci vyrábět nadále, nebudou jej však moci označovat zvláštním logem.

Kvalita špekáčků prodávaných v Česku se hodně lišila. Na vině jsou podle europoslance mimo jiné výrobky z dovozu, u nichž jediným požadavkem kladeným úřady byla jejich zdravotní nezávadnost, nikoli už jejich kvalita.

"Máme sice vyhlášku ministerstva zemědělství upravující požadavky kvality na špekáčky, ta ale neplatí pro dovozce z EU. Ti těží ze zásady volného pohybu zboží, kterému členský stát nesmí svými vnitřními předpisy bránit," podotkl europoslanec.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Špekáčky i další zmiňované uzenářské výrobky budou spadat do třetí kategorie.