Ukrajina ujistila země Evropské unie, že nejpozději do 1. listopadu vyřeší spor s ruským monopolním vývozcem zemního plynu Gazprom. Komisař EU pro energetiku Andris Piebalgs to řekl po jednání s ukrajinským ministrem paliv a energetiky Jurijem Bojkovem.

Ukrajina podle Piebalgse potvrdila, že dostojí svým povinnostem a zůstane spolehlivou tranzitní zemí. Přes Ukrajinu proudí značná část ropy a zemního plynu do zemí střední Evropy včetně České republiky, důležitá větev směřuje i do jihozápadní Evropy.

"Transparentnost je ve vztazích s dodavateli plynu a tranzitními zeměmi naprosto klíčová. Vítám informace, které poskytl ministr Bojkov, a doufám, že do 1. listopadu bude záležitost vyřešena," řekl Piebalgs.

Gazprom je největším vývozcem zemního plynu na světě a spotřebu plynu v Evropě kryje asi z jedné čtvrtiny. Část suroviny proudí přes Ukrajinu, část přes Bělorusko.

Zástupci Gazpromu v úterý uvedli, že pokud Ukrajina nevyrovná dluh kolem 1,3 miliardy dolarů za předchozí dodávku plynu, podnik možná nebude dodávat tolik plynu jako dosud. Ve středu Gazprom sdělil, že Ukrajina na jeho výzvu zareagovala a dluhy vyrovná do listopadu.