"Pro dlouhodobého investora je současná doba dobrá pro nákupy akcií. Neměl by být ovšem zklamán, když se mu nepodaří správně načasovat investici a krátkodobě se cena jeho investice propadne," odpověděl na jednu z otázek čtenářů IHNED.cz Jan Vedral předseda představenstva a hlavní investiční manažer společnosti Conseq Investment Management Jan Vedral, který vede investiční tým a stanovuje hlavní investiční strategie.

Podle něj by se naopak investoři měli vyhnout nákupu švýcarského franku, švýcarských vládních dluhopisů, zlata či německých vládních dluhopisů. Ty se totiž v panice posledních dní nakupovaly ve velkém.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petr K
Dobrý den, je zlato skutečně přehodnocené? Kde se jeho cena může zastavit? Díky
Již pár let není cena zlata určována primárně vztahem mezi nabídkou producentů zlata a průmyslovou poptávkou. Nyní je tažena vzhůru investiční poptávkou, která vyplývá z obavy investorů, že se rozpadne světový finanční systém jak jej dnes známe. Dokud budou tyto obavy narůstat, bude i cena zlata pravděpodobně růst. Já bych ovšem spíše sázel na postupné uklidnění těchto obav a v střednědobém horizontu na propad ceny zlata. Krátkodobě ovšem můžeme vidět i úrovně přes 2000 USD za unci. Rozhodně bych na to ale nesázel.
Jan Vedral
Ivan
Dobrý den, myslíte si, že je vhodné investovat do nemovitostí? Ptám se z toho důvodu, že vlastnictví je garantováno pouze zákonem a teoreticky kdykoliv se státu zlíbí, vše (znovu) znárodní a člověk přijde o vše. Myslíte si, že tato teorie by mohla platit i u investic do akcií, zlata, komodit apod.? Děkuji za Váš čas.
Nemovitosti dle mého názoru patří do investičního portfolia, jsou-li kupovány za rozumnou cenu. Historická zkušenost nám říká, že stát (např. komunistický), když na to přijde, nejdříve sebere akcie a podíly na firmách, pak peníze a teprve naposled nemovitosti. Za čtyřicet let Vám pak nemovitosti, máte-li štěstí, vrátí.
Jan Vedral
Pavel
Dobrý den, mám na účtě cca milion a půl. Co s nimi? Zvažuju, že je prostě utratím. Mají se lidi s úsporami obávat vysoké inflace, která zaplatí dluhy států? zdraví Pavel
Pavle, nyní se na trzích spíše mluví opět o deflaci než o inflaci. Já se ale v delším horizotnu také spíše bojím inflace, která bude pro zadlužené státy výhodná. Zatím se jim ale nedaří ji povzbudit (i když se o to všemožně snaží). Utracení tvých peněz pomůže sice současnému hospodářskému růstu, ale možná je budeš v budoucnu potřebovat. Určitě bych si dnes za část koupil podílové listy akciových fondů. Akcie jsou na současné úrovni dost levné.
Jan Vedral
filip 1984
Dobrý den, investuji v delším horizontu (3-5 let), mám se tedy současnými propady cen akcií nějak znepokojovat?
Když to zvládente se neznepokojovat tak se neznepokojujte. Domnívám se, že světová ekonomika na tom není dnes tak špatně jak se v posledních dnech píše. Vyspělé státy rostou pomalu ale přece, ekonomiky rozvíjejících se zemí na tom nebyly nikdy lépe. Podaří-li se politikům na obou stranách Atlantiku představit finančním trhům důvěryhodný plán konsolidace veřejných financí, ceny na trzích se stabilizují a vrátí se k růstovému trendu. Věřím, že chaos, který nastal na finančních trzích v posledních týdnech jim pomůže si to uvědomit.
Jan Vedral
Martin
Dobrý den, nemáte pocit, že je běžně dění na burze už trošku mimo od běžného života ve firmách, že je to spíše o tom kdo koho ( myslím makléře ) přechytračí a vydělá ?
Tak to si nemyslím. Všude se pohybují poctiví i nepoctiví lidé. V současném regulovaném prostředí finančních trhů je naštěstí o dost těžší provozovat nekalé praktiky, než tomu bylo dříve.
Jan Vedral
Pavel Matusinec
Dobrý den, není jediná cesta, jak se zbavit státních dluhů znehodnotit měny a spustit hyperinflaci? Myslím, že to jistě celou světovou ekonomiku čeká. Paradoxně vydělají na tom ti, co dluží, ti, co si půjčili na večírek. Přestože se to dnes zdá nelogické, svezl bych se na budoucí vlně také a vzal bych si nízce úročený úvěr též a něco hodnotného bych si pořídil - levné pozemky?
Dobrý nápad. Ale nepřežeňte to abyste byl schopen splácet. Hyperinflace se sice nebojím, ale vyšší inflace (5-10%) se může zdát dobrým řešením současných vládních dluhů. Problém je, že inflace je obvykle důsledkem nadměrné poptávky v ekonomice, kterou nabídka není schopna uspokojit. Nyní se potýkáme spíše s nízkou poptávkou. Může se stát, že i když se státy svojí monetární politikou budou snažit inflaci povzbudit, stejně se jim to nepovede (viz příklad Japonska v posledních dvaceti letech).
Jan Vedral
Tomas
Zdravim, neni ten spravny cas na investici do komodit? Jake by jste doporucil vy? Dekuji. Tomas
Podle mého názoru ne. Já se snažím kupovat levně a prodávat draze. Dnes je většina komodit po mnohaletých růstech dost vysoko. Navíc komodity nenesou žádný úrok ani neplatí dividentu, naopak s jejich držbou jsou spojeny náklady.
Jan Vedral
Divi
Dobrý den, investuji s vaší společností (dynamický Active invest), právě tento týden mi dorazi výpis za prvních 6 měsíců tohoto roku. Výsledek je -4.88%, přestože v tomto období obecně všechny akciové indexy lehce stoupaly. Mám tedy čekat, že po aktuálním hlubokém poklesu akciových trhů budou výsledky ještě mnohem horší?
Evropský akciový trh reprezentovaný indexem DJ Stoxx600 oslabil v prvním polololetí o 1,1% v EUR vyjádření, v korunovém o 3,9%, americký trh za stejné období přidal měřeno indexem S&P500 5% v dolarovém vyjádření, v korunách ovšem ztratil 6%. Český trh byl v prvním pololetí na nule. Rozvíjející se trhy měřeno indexem MSCI EM poklesly v korunovém vyjádření o 10,9%. Z výše uvedeného vyplývá, že Vaše portfolio, jelikož jeho výkonnost je měřená v korunách si tedy vedlo relativně (oproti výkonnosti světových trhů) dobře. Srpnové propady akciových trhů se samozřejmě bohužel nevyhnuly ani námi obhospodařovaným portfoliím.
Jan Vedral
marek
Pokud nedojde k politickému konsensu řešení dluhových problémů USA a EU a dojde ke zpomalení růstu a návratu k recesi, jak mohou centrální banky dále zasahovat do dění v ekonomice? Není pokrizový růst zapříčiněn pouze deformací trhu? Děkuji
Centrální banky mají stále v zásobě spoustu neortodoxních nástrojů měnové politiky, krom státních dluhopisů mohou například začít kupovat akcie. Každý takovýto zásah ovšem jak správně píšete způsobí určitou deformaci trhu nebo nerovnováhu, která v budoucnu bude působit problémy. Dnešní krize veřejných financí je důsledkem "léčení" finanční krize roku 2008 a recese roku 2009. Takže z mého pohledu, pokud jde o zásahy do ekonomiky, někdy méně znamená více.
Jan Vedral
Karel Karel
Dobrý den, má cenu pouštět se v současné době zvratů vůbec na burzu?
Pro dlouhodobého investora je současná doba dobrá pro nákupy akcií. Neměl by být ovšem zklamán, když se mu nepodaří správně načasovat investici a krátkodobě se cena jeho investice propadne. Důsledky špatného načasování investice je možné mírnit rozdělením investice do několika částí. My obvykle nakupujeme na tři části.
Jan Vedral
Ivana
Kde leží ladem investiční příležitosti?
Všude kam se podíváte :-)
Jan Vedral
Paja
Dobrý den, kterým investicím teď doporučujete vyhnout se obloukem? Díky
Těm co jsou hodně drahé. To jest těm co se v panice nejvíce nakupovali. Americké vládní dluhopisy, švýcarský frank a švýcarské vládní dluhopisy, zlato, německé vládní dluhopisy atd.
Jan Vedral
Pán ze vsi
Objevují se teď stále varování a černé předpovědi, že nás čeká stagnace, možná deprese. kde hledat na trzích optimismus? Je vůbec někdo z investorů/ekonomů, kdo vidí nyní věci optimisticky? Děkuju za odpověď
Denně čtu desítky analýz různých bank, brokerů, investičních společností i nezávislých agentur a ještě jsem nenarazil na jedinou, která by jako hlavní scénář uváděla recesi. Všichni mluví o zpomalení růstu a riziku recese. Odhady růstu americké i evropské ekonomiky se snížili zhruba o půl procenta a pohybují se v současnosti takto, USA rok 2011 2-2,5% a rok 2012 2-3%. Odhady růstu EU se pohybují zhruba o půl procenta níže než USA. Odhady růstu globální ekonomiky (vč. Emerging Markets) jsou nad 4%. Samozřejmě noviny kreslí konec světa.
Jan Vedral
MArtin
Dobrý den Jak se díváte na obchodování pomocí automatických počítačových systémů? Nemyslíte, že prudké výkyvy trhů v posledních letech mohou mít z části na svědomí právě oni? Martin
Nevím. My jsme stará škola. Snažíme se hledat podhodnocené investiční nástroje na základě fundamentálních analýz.
Jan Vedral
Pavel P.
Zdravim, já tomu furt nějak nerozumím. Proč deflace? Vždyť inflací by státy jednoduše smázly své dluhy. Zaplatili by je lidi ze svých úspor. Vidím to zjednodušeně, nejsem ekonom- omluva :)
Již jsem odpověděl výše. Inflace není možná bez poptávky, která táhne ceny nahoru. Centrální banky a vlády sice rozdávají peníze na všechny strany, ale spotřebitelé a firmy se bojí budoucnosti, takže místo toho aby je utratili tak je strkají pod polštář, do státních dluhopisů a do zlata. Dokud nezačnou utrácet, inflace nebude. Jinak s Vámi souhlasím, že pro zadlužené vlády a dlužníky obecně je inflace výhodná.
Jan Vedral