V Německu je od úterý v provozu údajně první hybridní elektrárna na světě, která kombinuje výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a z vodíku. Ten si sama vytváří a kromě využití k vlastnímu provozu ho bude dodávat na čerpací stanice pro auta jezdící na vodíkový pohon. Stavba tohoto pilotního projektu vyšla na 21 milionů eur (522 milionů Kč).

Zařízení stojící u braniborského města Prenzlau je primárně větrnou a bioplynovou elektrárnou o výkonu šesti megawattů. Ve větrných dnech, kdy je slabý odběr proudu, dokáže podle provozovatele firmy Enertrag využít přebytečnou elektřinu k získávání vodíku z vody. Ve dnech, kdy naopak nefouká, je pak schopna tento vodík spolu s bioplynem přeměňovat v elektrický proud a teplo pro 9000 domácností v Prenzlau.

Zbytek vyrobeného vodíku poputuje na speciální čerpací stanice společnosti Total v Berlíně a v Hamburku, kde ho budou moct tankovat bezemisní vozidla poháněná právě tímto prvkem. V budoucnu se počítá s jeho využitím i na velkých letištích, i když zprvu jen u pozemních dopravních prostředků.

Kvantový skok kupředu

Unikátní elektrárnu dnes uvedl do provozu braniborský premiér Matthias Platzeck a označil ji za "kvantový skok kupředu" v oblasti zelené energetiky. Šéf Enertragu Werner Diwald považuje za hlavní přínos nového zařízení schopnost ukládat do vodíku energii získanou z větru.

"Vodík je ústřední energetické médium budoucnosti, neboť do něj lze ve velkém množství a dostatečnou rychlostí transportovat a ukládat proud," prohlásil.

Kromě jeho firmy a petrochemického koncernu Total se na tomto projektu podílí také elektrárenská společnost Vattenfall a největší německý dopravce Deutsche Bahn.

Základní kámen k této hybridní elektrárně položila v roce 2009 kancléřka Angela Merkelová. Podle původních plánů měla být spuštěna už loni v létě, kvůli finančním a technickým problémům se ale její zprovoznění zpozdilo.