Příjezd do areálu statku v Mladoticích na Rakovnicku příliš neodpovídá tomu, že by zrovna tady měl být vůbec největší chov přeštického prasete, původního českého plemene, jehož kulinářskou výjimečnost začínají Češi postupně znovuobjevovat. Slovo největší totiž znamená pouhých 70 chovných prasnic a několik kanců.

"Kdyby místní chov z nějakého důvodu skončil, tak tohle plemeno do tří let vyhyne," odhaduje ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal. Ten spolu s dalšími zájemci o tento unikátní druh - vědci z výzkumných ústavů, vysokých škol a s menšími chovateli - přijel do Mladotic na pravidelnou bonitaci, hodnocení kvality chovných zvířat. Před odbornou porotu "předstupují" očíslovaná zvířata a rozhoduje se, která z prasnic má před sebou další slibnou chovnou budoucnost a která už jen krátkou cestu na jatka.

Přeštické prase si s nejrozšířenějším běžným prasetem rozhodně splést nelze. Je strakaté, s převislýma ušima a je celkově "macatější". "Moderní prase je kulturista, čisté svaly, málo tuku, hlavně aby to rychle vyrostlo," říká Miroslav Rozkot, vedoucí oddělení chovu prasat Výzkumného ústavu živočišné výroby. Něco takového od "přeštíka" čekat nelze. Právě proto ale dnes platí za maso pro znalce a do několika z mála tuzemských chovů si pro něj osobně jezdí i šéfkuchaři vyhlášených pražských podniků.

"Teď je tenhle gastronomický návrat do vlastní historie poměrně populární," vysvětluje mladotický zootechnik Jaroslav Bejda. "Tohle prase roste pomaleji, má více tuku, a maso je díky tomu mnohem křehčí a šťavnatější. Vyznačuje se totiž vnitrosvalovým tukem, který je nositelem chuti," dodává.

Mladotickému chovu se díky zvýšenému zájmu o nevšední, kvalitní a vlastně i nedostatkové maso po dlouhých letech poměrně daří. Což ale podle Jaroslava Bejdy znamená, že se "ekonomicky držíme kolem nuly".

Podívejte se, jak probíhá schůze bonitační komise, která střeží rasovou čistotu přeštického prasete:

 


 

obalka ekonom 252013- Jaký mají Češi zájem o vepřové maso?

- Díky čemu patří přeštické prase mezi genové zdroje České republiky?

- A co tohle plemeno čeká v nejbližší budoucnosti?

Odpovědi najdete v novém čísle týdeníku Ekonom, které vyšlo ve čtvrtek 20. června.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se