Nejen rezidence za desítky milionů korun, ale i sbírky obrazů, luxusní šperky, trofeje z cesty kolem světa či ferrari v garáži začnou být svým majitelům nebezpečné. Ministerstvo financí chce mít do letošního září připravený zákon o prokazování původu majetku a odčerpávání nelegálních příjmů.

Prověřovat se bude majetek u lidí podezřelých z jeho nelegálního nabytí. Požadavek levice, aby se zavedla plošná majetková přiznání pro všechny s majetkem nad 10 milionů korun, šéf resortu a miliardář Andrej Babiš odmítl.

Ohromnou moc při prověřování podezřelého majetku získají podle připravovaného zákona úředníci, zejména kontroloři z berňáku. „Pokud dojdeme k závěru, že někdo najednou má velký majetek, tak se také můžeme ptát, jak k němu přišel,“ řekla týdeníku Ekonom Babišova náměstkyně pro daně Simona Hornochová.

Odpověď na tuto otázku bude zcela zásadní. K předložení dokumentace, která doloží legálnost příjmů a nabytí majetku, bude na základě analytického šetření vyzývat stát. Podezřelí pak budou muset následně sami předložit dokumenty a na jejich základě prokázat, že je vše v pořádku.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se