Cena benzinu a nafty trhá historické rekordy. Jen za první lednové dny vyskočila u čerpacích stanic o několik desítek haléřů za litr a následující dny bude ještě hůř.

Vzhledem k výraznému zdražení ropy kvůli krizové situaci v Hormuzském průlivu a současně výraznému oslabení koruny vůči dolaru překročí cena litru nafty v průměru hodnotu 36 korun a u některých pump se už blíží 40 korunám.

„Za uplynulý týden podražily pohonné hmoty o desítky haléřů, bude ale ještě hůř. Co se mohlo zhoršit, se zhoršilo. Distribuční marže obchodníků a prodejců paliv přitom nerostly,“ komentuje situaci analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Benzin je stále zhruba o šedesát haléřů za litr lacinější než nafta, ale rychlým tempem zdražuje také.

 

Velkoobchodní cena, podle které pumpaři v Česku kalkulují své ceny, vzrostla nejen vlivem rostoucí ceny dolaru – za minulé dny dolar zdražil o 60 haléřů na současných 20,30 korun, ale i vlivem rostoucí ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu – tam benzin podražil kvůli drahé ropě o 40 dolarů na 965 dolarů oproti konci loňského roku. Nafta zdražila stejným způsobem na 980 dolarů.

Ceny paliv se tak už začátkem roku začaly přibližovat 40 korunám, které ještě v prosinci označovali analytici jako maximum pro celý letošní rok.

Vysoké ceny nafty mají vliv hlavně na ceny dopravy veškerého zboží. A ceny za autobusovou přepravu. „Ze začátku roku zdražení neplánujeme, ale pokud nafta podraží až k těm 40 korunám, budeme to muset zcela jistě promítnout i do vyšších cen jízdného,“ uvedl například generální ředitel společnosti ČSAD Autobusy Plzeň Miroslav Hucl.